K

Vandra vid Svaneholm

Adress: Svaneholm Skurup Visa karta

Adress: Svaneholm Skurup

Lilla Slottsrundan (Jaktstigen) är en spännande natur- och kulturvandring i slottsmiljö. Stigen är 2,9 km och tillgänglighetsanpassad och kallas idag också för Hälsans stig, då det sedan maj, 2016 finns utegym och redskap på flera ställen längs leden. Ett initiativ som tillkommit genom ett samarbete mellan Föreningen Hjärtlung Ystad-Sjöbo-Skurup, Skurups Sparbank, Skurups kommun samt Svaneholms Slotts Andelsförening. Vill du vandra en längre tur väljer du Stora Slottsrundan (Röda slingan) som är 4,2 km. Den senare ingår också i det europeiska vandringseventet Eurorando den 10-17 sep.

Ett sätt att lära känna naturen kring Svaneholm är att gå Lilla Slottsrundan, slottsägarnas gamla jaktstig runt sjön sedan 1800-talet. Inom ett litet område finner du omväxlande natur. Stigen tar dig både längs sjökanten och på spänger genom spännande alsumpskog. Det finns plattformar med härlig utsikt. Området är ett smultronställe med många naturupplevelser och en intressant och spännande historia. Besök gärna Slottsparken, med sina ”Evighetsträd” och som uppfördes på 1700-talet av godsägaren Rutger Macklean, den mest kända ägaren som revolutionerade det svenska jordbruket på 1700-talet.

Du kan också välja en lite längre vandring, Stora Slottsrundan (Röda slingan) som är 4,2 km.
Leden tar dig genom ett gammalt kulturlandskap och följer bitvis den gamla Jaktstigen längs sjön. På vandringen får du uppleva trolsk alsumpskog, ett rikt djurliv och ett landskap som är ovanligt idag. I skogbrynet skymtar du åkrar, hagar och andra betesmarker. Besök också gärna slottet och slottsparken, som godsägaren Rutger Macklean lät uppföra på 1700-talet. Några av träden här har fått diplom och titeln ”Evighetsträd” för deras mäktiga ålder och för att de ger husrum åt många utrotningshotade djur- och växtarter.

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Speciella behov
    Rullstolsanpassat